Asociatia Firmelor Bihorene


Reactie publica privind calitatea polistirenului din piata si declaratiile despre termoizolare, aparute in presa

Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania - ROMEPS, organizatie care reprezinta interesele producatorilor romani de polistiren expandat si membra a EUMEPS organismul European de profil, isi afirma consternarea fata de afirmatiile lipsite de profesionalism si fundament tehnic atribuite in presa domnului arhitect Mircea Ochinciuc, seful Ordinului Arhitectilor din Romania, filiala Bucuresti. Aceste consideratii, mai degraba personale, faceau referire atat la utilizarea polistirenului expandat in lucrarile de termoizolatii cat si la anumite presupuse efecte ulterioare.

Dorim sa informam pe aceasta cale opinia publica din Romania ca polistirenul expandat este un material netoxic, in totalitate inert, reciclabil. Termenul de volatilizare este sinonim cu evaporarea, proces chimic imposibil de realizat in cazul polistirenului expandat, care conform afirmatiilor mentionate, ar putea fi considerat cel mai ecologic produs existent, fiind biodegradabil. Tot in acest context, mentionam ca polistirenul expandat (EPS) nu contine substante care sa duca la atragerea de daunatori, iar respectarea instructiunilor de aplicare ale termosistemelor nu ar permite un astfel de fenomen.

Statisticile atesta atat faptul ca polistirenul se foloseste pe scara larga in intreaga Europa si nu numai pentru lucrari de renovare si izolare termica a cladirilor de locuit.  Polistirenul expandat (EPS) si-a dovedit eficienta in timp, in tarile dezvoltate acesta fiind folosit ca aplicatie principala pentru termoizolatii de mai mult de 40 de ani. Tarile nordice si central europene folosesc acest material si la constructia de drumuri si autostrazi datorita stabilitatii in timp si compresiunii controlat, dar si pentru viteza mare care rezulta din executie.

In tari precum Italia, Germania sau Austria, industria producatoare de EPS este in plin avant tocmai din cauza necesitatii de economisire a resurselor de gaze naturale folosite pentru incalzirea spatiilor de locuit precum si din cauza necesitatii de reducere a emisiilor de CO2 rezultate ca urmare a arderilor de gaze naturale. Directiva Europeana adoptata in 2010 la care a aderat si Romania implica reducerea emisiilor de carbon cu valori intre 20 si 30% pina in 2020. Acest fapt implica in primul rand cea mai economica varianta, aceea a termoizolarii cladirilor pentru reducerea consumului energetic.

In ceea ce priveste consumul de polistiren expandat cu cca. 2,5 kg per capita anual, Romania se afla pe unul dintre ultimele locuri mondiale, Europa inregistrand o crestere a utilizarii acestei izolatii cu peste 80% in ultimii zece ani. Fiind considerat la nivel mondial cea mai buna optiune din punct de vedere randament/cost, polisiternul este considerat ca prima varianta atat in cazul lucrarilor de termoizolatie, cat si in ceea ce priveste realizarea caselor pasive, motivele fiind evidentiate mai sus.

Reamintim ca toti producatorii care aplica marcajul CE se supun referintei unice europene in ceea ce priveste polistirenul expandat, aceasta fiind standardul European armonizat SR EN 13163. Printre multe alte caracteristici ale acestui material Standardul European prevede si nivelul de permeabilitate la vapori pentru toate tipurile de polistiren fapt care contrazice afirmatia de impermeabilitate.

De calitatea lucrarilor executate sau de nerespectarea caietelor de sarcini, nu pot fi socotiti raspunzatori cei care ofera prin mijloacele tehnice detinute produse de calitate. Suntem dispusi sa contribuim cu toate cunostintele noastre tehnice si experienta interna si internationala la realizarea unor caiete de sarcini sau solutii tehnice care sa asigure a durata de viata corespunzatoare a lucrarilor si un randament crescut.

ROMEPS in calitatea sa de reprezentant al pietei de profil din Romania, a initiat un amplu program de testare a calitatii materialelor din comert prin teste efectuate atat in laboratoarele proprii cat si in cele independente. Aceste teste vor fi puse la dispozitia publicului larg pentru o mai buna informare si vor putea fi consultate si pe site-ul asociatiei www.romeps.ro, dar vor fi aduse si la cunostinta organelor de control ale statului si comerciantilor care pun in vanzare astfel de produse neconforme.

O alta directie in care actionam pentru reglementarea si cresterea calitatii este initierea unui ghid de aplicare al polistirenului, deoarece acest document statuteaza in toate tarile europene tipul si destinatia produselor existente. In acest sens, beneficiem atat de experienta tarilor cu traditie in domeniu cat si de expertiza unor reputati specialisti romani in domeniul termoizolatiilor.

ROMEPS analizeaza mijloacele juridice prin care cei care initiaza astfel de actiuni denigratoare si lipsite de fundament tehnic sa fie facuti raspunzatori legal si material pentru afirmatiile facute si implicit obligati la plata daunelor cauzate producatorilor si firmelor de constructii afectate. In calitate de organizatie profesionala ROMEPS solicita OAR Bucuresti  organizatia din care face parte Mircea Ochinciuc, un punct de vedere oficial referitor la declaratiile referitoare la polistirenul expandat.

                                                                                                                 Conducerea  ROMEPS

Parteneri AFB