Spitalul Pelican - Gratuit, pentru depistarea cancerului mamar
În octombrie la Pelican se fac gratuit consultaţii pentru cancerul mamar.
Pentru că luna octombrie 2011 e denumită de multe organizaţii Luna de luptă împotriva cancerului mamar, medicii de la Spitalul Pelican Oradea oferă gratuităţi pentru un program de depistare a cancerului de sân.
Dr. Ioana Puşcaş, medic specialist oncolog, a explicat că la Spitalul Pelican de pe str. C. Coposu nr. 2 se oferă gratuit pe tot parcursul lunii octombrie consultaţii la oncologie şi la chirurgie. De asemenea, toată luna octombrie se oferă 50% reducere la mamgrogie şi ecografie mamară, iar persoanele care solicită aceste investigaţii nu trebuie să prezinte bilet de trimitere de la niciun medic.
Program
Doctoriţa a explicat că bihorencele interesate sunt rugate să se programeze la call-center (0259.444444) sau direct la recepţia spitalului. Consultaţiile gratuite la cabinetul de oncologie se oferă la ambulatoriu după următorul program: luni şi joi între orele 14:00 - 19:00, marţi, miercuri şi vineri între orele 10:00 - 14:00. Consultaţiile gratuite la cabinetul de chirurgie se oferă luni şi joi în intervalele orare: 8:00 - 10:00 şi 17:00 - 20:00, marţi între orele 12:00 - 14:00, miercuri: 10:00 - 12:00, vineri între orele 12:00 - 14:00 şi sâmbătă între orele 8:00 - 10:00.
De reţinut că la spitalul menţionat mai sus se efectuează tratamente cu citostatice pentru tumori maligne în regim de spitalizare de zi şi continuă. În plus, bolnavii trataţi aici intră automat în evidenţa Registrului naţionaş de cancer şi beneficiază de controale şi tratamente speciale, investigaţii aferente şi monitorizare.
Mult cancer în Bihor
Dr. Puşcaş spune că în ţara noastră, cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer şi constituie principala cauză de mortalitate prin cancer la femei. Anual, în România se înregistrează peste 4000 de cazuri noi şi peste 2500 decese prin cancer mamar, spune doctoriţa. Ea precizează că boala este puţin frecventă sub 35 ani, incidenţa maximă este la grupele de vârsta 45 - 49 ani şi 60 - 69 ani.
În judeţul nostru, anual sunt depistate peste 200 cazuri noi de cancer mamar spune doctoriţa care subliniază însă că incidenţa reală este mai mare, numeroase paciente nou diagnosticate înregistrându-se în alte centre din ţară.
Comparată cu Statele Unite, România stă mult mai bine deocamdată. Astfel, în SUA, o femeie din opt prezintă cancer mamar, dar în ţara noastră incidenţa nu e chiar la acest nivel. Totuşi, spune medicul, în ţara noastră există o tendinţă ascendentă de creştere a cancerului mamar şi cea mai importantă metodă de scădere a mortălităţii prin această boală este depistarea timpurie. Doctoriţa opinează că din păcate, în România nu s-a implementat încă un program de screening mamar pe scara largă şi că majoritatea cazurilor depistate la noi sunt cazuri avansate, cu şanse mai mici de vindecare decât tumorile descoperite in stadii incipiente.