Asociatia Firmelor Bihorene


Încă 100 de români s-au mai îmbolnăvit de o boală grea. S-au îmbolnăvit de voluntariat.

Comunicat de presa- Oradea, 18 septembrie 2011

În decurs de o săptămână peste 100 de voluntari au construit o casă Habitat la Oradea alături de familia Stana, o familie modestă care a lucrat cot la cot cu voluntarii.

Acum o săptămână, luni, pe un teren de la marginea Oradiei, în apropiere de Sântandrei, 25 de orădeni angajaţi ai companiei Celestica se aflau în faţa unei fundaţii goale povestindu-li-se cum aici, vineri va fi o casă. Deşi unora nu le-a prea venit să creadă acest lucru, s-au apucat cu mare entuziasm de muncă aşa încât la sfârşitul zilei structura din lemn a pereţilor era gata iar elementele de acoperiş îmbinate. Marţi, o echipă de voluntari dintr-un alt departament al companiei au termoizolat casa urmând ca voluntarii de miercuri să tencuiască locuinţa şi să finalizeze structura acoperişului.

Joi dimineaţa a fost rândul întregii echipe de management de la Celestica Oradea să lucreze pe şantier. Ei au muncit atât în interior la finisaje, cât şi la montarea ţiglei pe acoperiş. „Să ştiţi că eu n-am bătut un cui când mi-am construit casa, dar a fost o bucurie să lucrez aici alături de familia Stana şi de colegii mei pentru că am trăit o experienţă foarte frumoasă pe care cu siguranţă am s-o repet" a mărturisit unul dintre directorii companiei care a lucrat la gletuirea pereţilor, la montarea foliei de protecţie şi la acoperirea cu ţiglă a casei.

Vineri voluntarii au aplicat tencuiala decorativă pe casă, au montat plăcile de rigips şi au pregătit locuinţa pentru ceremonia ce a avut loc la finalul zilei de lucru. Casa a fost împodobită cu baloane viu colorate, s-a făcut curăţenie şi s-au spălat uneltele de lucru. În cadrul festivităţii de inaugurarea s-au rostit cuvinte frumoase, s-au înmânat Biblia, cheia simbolică a casei şi un buchet de flori. Apoi s-a montat o plachetă de recnoaştere, s-au înmânat certificate de voluntar şi s-a tăiat panglica noii case. Au luat cuvântul membri din Consiliul Director al Habitat pentru Umanitate Beiuş, membri din conducerea companiei Celestica, reprezentanţi ai voluntarilor, membri din conducerea Căminului Felix care au pus terenul la dispoziţie şi familia Stana, beneficiarii locuinţei.

În urmă cu 12 ani, pe o vreme la fel de frumoasă ca azi şi eu mă aflam la o astfel de ceremonie. Diferenţa e doar că atunci eu eram beneficiarul locuinţei. În acea zi însă mi s-a întâmplat ceva ce n-am înţeles decât mai târziu. M-am îmbolnăvit de o boală de care încă sufăr. M-am îmbolnăvit de voluntariat. Ei, ceea ce dumneavoastră nu ştiţi încă, pentru că v-aţi aflat aici, aţi luat acest virus şi-i veţi simţi efectul nu peste mult timp." afirmă Florin Bacoş, voluntar, beneficiar al unei case Habitat şi directorul Comitetului de Selecţie a Familiei în cadrul Consiliului Director al Habitat pentru Umanitate Beiuş.

Beneficiarii locuinţei sunt Mariana şi Adrian Stana care lucrează în prezent în cadrul fundaţiei Căminului Felix. Mariana munceşte alături de fetele de la Cămin în atelierul Sun Flower unde produc suveniruri, iar Adrian este mecanic în atelierul auto de la Căminul Felix. (Întreaga lor povestea poate fi citită pe websiteul asociaţiei www.habitatbeius.ro )


Parteneri AFB