Asociatia Firmelor Bihorene


Contabilitate donatii

Intrebare: 

Cum se inregistreaza in contabilitate  donatiile de obiecte de inventar primite din Germania? Se declara in declaratia 390?

Raspuns:

Potrivit pct. 50 alin. 1 lit. d  din OMFP 3055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene: "La data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileste astfel:
d) la valoarea justa - pentru bunurile obtinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere"

Valoarea justa a activelor se determina, in general, dupa datele de evidenta de pe piata, printr-o evaluare efectuata, de regula, de profesionisti calificati in evaluare.

In situatia in care nu exista date pe piata privind valoarea justa, din cauza naturii specializate a activelor si a frecventei reduse a tranzactiilor, valoarea justa se poate determina prin alte metode utilizate, de regula, de catre profesionisti in evaluare.

Articol contabil inregistrare obiecte de inventar primite cu titlu gratuit:

303" Materiale de natura obiectelor de inventar" = 7582" Venituri din donatii primite"      valoarea justa

Avand in vedere ca veniturile din donatii nu se incadreaza in niciuna din exceptiile de impozitare prevazute de art. 20 din Codul fiscal , rezulta ca acestea sunt impozabile la calculul profitului impozabil.

Din punctul de vedere al TVA, la acordarea in mod gratuit a bunurilor nu se realizeaza o operatie supusa TVA (impozabila), deoarece nu este o livrare "cu plata", conform art. 126 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal  . Drept urmare, operatiunea nu se raporteaza in declaratia 390. 


Parteneri AFB