Asociatia Firmelor Bihorene


Beiuşeni de nădejde

Comunicat de presa- Beiuș, 11 noiembrie 2011

Beiuşenii au dat o mână de ajutor la construcţia de locuinţe Habitat în toată ţara.

În acest sfârşit de săptămână, după 15 zile petrecute alături de familiile nevoiaşe din Bălţeşti, Prahova, cinci dintre membrii Habitat pentru Umanitate Beiuş se întorc acasă. Ei au ajutat pentru o săptămână la construcţia casei familiei Cornea, iar apoi au sprijinit familiile sărace din comunitatea de romi de aici să-şi repare acoperişurile caselor şi să-şi consolideze locuinţele.

La începutul lunii octombrie 2011 toată echipa de la Beiuş a fost implicată în derularea proiectului Big Build 11 care a fost organizat în acest an la Bălţeşti, Prahova după ce doi ani consecutiv evenimentul a avut loc la Beiuş. Big Build este un eveniment de construcţie rapidă când în 5 zile se construiesc 10 case împreună cu sute de voluntari, din care mare parte irlandezi. Împreună cu Habitat for Humanity Northern Ireland, Habitat a decis ca acest eveniment naţional să fie dăruit şi altor comunităţi din România unde nevoia de locuinţe este foarte mare, pentru a da un exemplu şi un imbold comunităţii locale în lupta contra locuirii sărăcăcioase.

În 2010 la Beiuş în cadrul Big Bild s-au construit 12 locuinţe de tip triplex, sub acelaşi acoperiş locuind o familie tânără cu un copil, un adult orfan şi o persoană în vârstă rămasă fără locuinţă sau abandonată de rude. În 2009 Big Build s-a adresat orfanilor, familiilor formate de aceştia şi altor grupuri vulnerabile.

Experienţa pe care am acumulat-o ca echipă în cei 15 ani de la înfiinţarea primei filiale Habitat din România este cartea noastră de vizită. Cele 200 de locuinţe noi construite doar în Bihor precum şi cele peste 100 de reparaţii şi renovări demonstrează capacitatea noastră de organizare. Acesta este motivul principal pentru care suntem solicitaţi peste tot în ţară, iar noi mergem cu bucurie şi încercăm întotdeauna să transmitem spiritul nostru comunităţii pe care o ajutăm" spune Ionuţ Cioloş, director programe construcţii la Habitat Beiuş.

Voluntarii şi angajaţii de la Habitat Beiuş au acordat şi în trecut sprijin altor comunităţi sau altor filiale din ţară având în vedere experienţa foarte mare, în special în organizarea şi derularea unor evenimente speciale şi de construcţie rapidă. În 2003 beiuşenii au ajutat la finalizarea primelor case construite de Habitat Rădăuţi, iar un an mai târziu lucrau alături de clujeni la un proiect de construcţie rapidă. În 2005 echipa de construcţii de la Habitat Beiuş făcea un tur al filialelor din România ajutând câte o zi în fiecare proiect. 2006 a fost anul în care beiuşenii au construit prima casă în Cumpăna ce a fost locuinţa model pentru următoarele construite aici. În 2007 a avut loc la Rădăuţi cel mai mare eveniment de voluntariat din Europa, „Euro Habitat Build" cand 27 locuinţe au fost ridicate într-o săptămână de sute de voluntari romani si straini. Din nou în 2008 colegii de la Habitat Cluj au fost sprijiniti intr-un proiect sustinut de Vodafone, care aniversa 10 ani in Romania prin construirea a 10 case intr-o saptamana alaturi de Habitat. In ultimii trei ani beiusenii au mai lucrat la Timisoara, Oarja, Clinceni, Medgidia sau Bechet.

Parteneri AFB