Asociatia Firmelor Bihorene


AdePlast şi-a desemnat consultanţii pentru 2012

Primele două luni din 2012 au adus o situaţie contrastantă pentru piaţa mortarelor, dată fiind vremea relativ bună din ianuarie, dar nefavorabilă oricărei activităţi de producţie din februarie. "După un plus de peste 30 de procente în ianuarie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, îngheţul din februarie ne-a permis desenarea în linişte a strategiilor de dezvoltare pe 2012, un an cu investiţii ample pentru AdePlast. Astfel, am semnat continuarea colaborării pe zona de auditare cu Deloitte, iar, pentru zona de comunicare am ales pentru al patrulea an consecutiv agenţia LinksPR. Ambele companii sunt furnizori de servicii esențiale pentru un business matur, precum AdePlast, într-o piaţă atât de concurenţială ca cea în care ne desfășurăm noi activitatea", declară Marcel Bărbuţ, proprietarul AdePlast.

Pentru 2012 AdePlast are în plan deschiderea celei de-a treia fabrici combinate de materiale de construcţii - mortare, polistiren şi vopsea - în inima Moldovei, la Roman. Această noua facilitate de producţie va ajuta compania autohtonă să acopere cu costuri mult mai mici întreaga zonă de Est şi Nord-Est a ţarii, dar şi să deservească în condiţii de rentabilitate clienţi din Republica Moldova sau Ucraina. „Aşa se întâmplă că pentru 2012, în varianta optimistă de buget am prevăzut o creştere de peste 20 de procente. Creşterea este perfect plauzbilă dacă ne gândim ca în 2011 AdePlast a crescut peste 12 procente pe o piaţă de-a dreptul amorţită, mai mult, guvernată de scăderi masive de preţ" precizează Marcel Bărbuţ.

Investiţiile de peste 10 milioane de euro de la Roman vin după o analiză susţinută a pieţei construcţiilor din România şi din ţările limitrofe unde AdePlast exportă deja. "Cunoaşterea în detaliu a pieţelor unde exportăm ne-a permis o proiecţie pertinentă a posibilităţilor de dezvoltare şi a necesităţilor din ce în ce mai mari din zonă" declară Marcel Bărbuţ. Pe de altă parte, piaţa autohtonă a materialelor de construcţii suferă, iar o consecinţă directă a luptei pe preţ din 2011 - şi nu una pe calitate, cum ar fi terbuit - se materializează prin creşterile de preţ deja înregistrate în 2012. „AdePlast a efectuat deja o creştere de preţ de circa 5 procente şi estimăm că va exista şi o doua etapă de scumpiri. Va fi un plus de încă 5 procente la preţul produselor noastre în prima parte a trimestrului 2 din acest an", adaugă Marcel Barbuţ.

AdePlast este cel mai important producător român de adezivi şi mortare uscate, cu două facilităţi de producţie dezvoltate la nivel naţional, o fabrică la Ploieşti şi una la Oradea. Capacitatea totală de producţie pentru sectorul mortarelor se ridică la 700.000 de tone anual. Producţia de vopsea, tencuieli decorative şi de adezivi speciali în stare umedă se ridică la 80.000 de tone. Unitatea de producţie de vopseluri şi tencuieli decorative este una dintre cele mai moderne la nivel naţional, fiind inaugurată la începutul anului 2009 la Oradea. Începând cu anul 2011 AdePlast a pus în funcțiune o fabrică de polisitern expandat la Ploiești, cu o capacitate de producție de 700.000 metri cubi pe an.

Parteneri AFB