Asociatia Firmelor Bihorene


Rezumat intalnire AFIR - 15.09.2015

In 15.09.2015 a avut loc intalnirea membrilor AFB cu conducerea AFIR pentru a dezbate si clarifica aspecte ce tin de modalitatea de implementare a proiectelor gestionate de Agentie.


A fost o dezbatere directa, tehnica si tintita, membri AFB supunand atentiei conducerii AFIR, mai multe probleme , neconcordante si nelamuriri ivite pe perioada depunerii proiectelor si nu numai.

Dintre subiectele discutate amintim:
- modul considerat incomplet de colegii specializati pe scriere proiecte, in care sunt scrise Ghidurile solicitantului,
- contradictii intre ghid si informatiile oferite de angajatii AFIR,
- informatii insuficiente in cazul inregistrarilor on-line...

Domnul Cristian Buzlea impreuna cu doamna Mirela Sarba, au incercat sa raspunda cat mai exact nelamuririlor.
Astfel, acestia au incurajat ca in cazul in care exista nelamuriri si pentru a nu exista niciun dubiu asupra unor informatii considerate inexacte, sa se faca solicitari in scris catre Agentie pe portalul afir relatii publice.

De asemenea domnul director Buzlea a tinut sa precizeze ca Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020(PNDR) este primul program deschis in Romania de catre UE prin care se acorda fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea economico-sociala a spatiului rural.

Sunt pusi la "bataie" aproximativ 8 miliarde de euro pentru investitii la standarde europene, eficiente si rentabile.
Se pune accent pe modernizarea exploatatiilor agricole, deschiderea catre piata si procesarea produselor agricole, incurajarea intineririi generatiilor de agricultori- sprijinirea instalarii tinerilor fermieri, se incurajeaza dezvoltarea IMM-urilor in sectoarele nonagricole din mediul rural- exemplul dat de AFIR , fiind un Incubator de afaceri pentru IT-isti de la Saldabagiu de Munte, care de la 5 angajati au ajuns in prezent la peste 40 de angajati.

Un alt sector important finantat este cel pomicol, care are un subprogram dedicat.

In incheierea intalnirii, avem promisiunea organizarii unei noi intalniri peste aproximativ o luna de zile, de data aceasta la sediul AFIR, cu feedback-uri in urma depunerii proiectelor de catre membri AFB.

Parteneri AFB