Asociatia Firmelor Bihorene


Fabrica angajatului

La fel ca întreaga Românie, Bihorul se încadrează în acelaşi trend european al lipsei forţei de muncă în general şi în mod special al celei calificate. Firmele bihorene au o problemă în a-şi angaja oameni şi apoi în a-i păstra, iar aceştia nu mai sunt dispuşi să muncească pe salarii mici.

Aşadar, suntem la un moment de răscruce, iar cineva trebuie să intervină între cei doi mari actori, angajator şi angajat. Mai mult, ambele părţi trebuie pregătite înainte de marea întâlnire.

Angajatorul trebuie să ştie cum să-şi prezinte oferta de locuri de muncă într-un mod interactiv, trebuie să-i arate celui aflat în căutarea unui loc de muncă, într-un mod pragmatic, ce presupune postul pe care ar urma să-l ocupe şi care sunt beneficiile concrete ale acelui loc de muncă. De cealaltă parte, angajatul trebuie ajutat să-şi prezinte într-un mod sincer şi eficient atuurile din CV, astfel încât drumul spre angajare să fie cât mai scurt.

Mai este un aspect important despre care a venit momentul să vorbim: cultul muncii. Nu e vorba de îndoctrinare, despre cum "vine omu' să muncească pe plantaţie", ci de o responsabilizare atât a angajatorului, cât şi a angajatului. Fiecare patron trebuie să conştientizeze cât de important este să aibă angajaţi care ştiu să-şi facă treaba bine şi pe care se poate baza, ceea ce unii antreprenori au început să înţeleagă, iar angajatul trebuie să fie serios şi să-şi asume responsabilităţile şi sarcinile primite.

Pentru ca aceste mesaje să ajungă la destinatari, Asociaţia Firmelor Bihorene şi Asociaţia de Responsabilizare şi Dezvoltare a Tineretului pregătesc "Fabrica de cariere", un eveniment care va fi mai mult decât un târg de locuri de muncă. Va fi o nouă şansă pentru ambele părţi de a se regăsi în piaţa muncii, de a-şi pune în valoare ofertele, unii către alţii, sprijiniţi îndeaproape de specialişti în recrutare, calificare şi recalificare. În final, scopul e acelaşi, să fie ambele părţi mulţumite, ceea ce nu e o lozincă!

Radu Silaghi
Director executiv
Asociaţia Firmelor Bihorene

 

sursa: eBihoreanul.ro

Parteneri AFB