Asociatia Firmelor Bihorene


Cresterea cererii de metale vitale pentru energia verde risca sa dezechilibreze pietele

Cererea de metale esențiale pentru tehnologiile energetice verzi va crește de circa 4 ori până în 2040, față de 2020, până la circa 27 milioane de tone, potrivit unui scenariu de dezvoltare sustenabilă elaborat de Agenția Internațională pentru Energie(IEA).

Mai mult, cererea ar urma să crească de șase ori, până la circa 43 de milioane de tone în anul 2040, ca să atingă obiectivul Acordului de la Paris de zero emisii nete de gaze de seră în 2050.

Presiunile asupra piețelor și guvernelor lumii vor spori proporțional, mai ales că ritmul previzibil de creștere al cererii este mai rapid decât cel de creștere a ofertei.

Într-un scenariu care să permită atingerea țintelor Acordului de la Paris, producția de energie curată va acoperi 40% din cererea de cupru și metale rare, 60-70% din cererea de nichel și cobalt și aproape 90% din cererea de litiu, în următoarele două decade.

Tabloul elementelor energiei verzi

Nevoia mare de cuprul în toate domeniile energetice (ceva mai puțin în geotermal) este cea mai cunoscută.

Litiul, nichelul, cobaltul, manganul și grafitul sunt cruciale pentru performanța, longevitatea și densitatea energetică a bateriilor (cantitatea de energie electrică pe care o pot stoca pe centimetru cub sau pe kg), fie că sunt folosite la deplasare, fie pentru stocarea de energie.

Mai puțin se știe că nichelul și zirconiul sunt necesare pentru electrolizoarele care vor produce hidrogenul în care se pun atâtea speranțe.

Iar materialele rare sunt esențiale pentru magneții permanenți vitali pentru turbinele eoliene și pentru mașinile electrice.

Mașinile electrice au detronat electrocasnicele din poziția de cel mai mare consumator de litiu și vor detrona și siderurgia până în 2040. O mașină electrică are nevoie de 6 ori mai multe minerale decât una clasică.

România - pata albă de pe harta metalelor critice

În România se află cel mai mare parc eolian onshore din Europa și are un potențial offshore impresionant: ar putea produce de 4 ori mai multă energie prin dezvoltarea fermelor eoliene offshore în Marea Neagră, adică 94 GW (94 de milioane de kW)

Sursa: Tabloul lui Green Deal în Tabloul lui Mendeleev: Creșterea cererii de metale vitale pentru energia verde riscă să dezechilibreze piețele - CursDeGuvernare.ro » CursDeGuvernare.ro

<

Parteneri AFB