Asociatia Firmelor Bihorene


Contribuţii part-time plătite la salariul minim

Liviu Sas

Indiferent de numărul de ore muncite de angajat, firma va plăti contribuţiile la salariul minim.

Începând cu luna august 2017 se schimbă impozitarea contractelor part-time. Angajatorii vor plăti pentru aceste contracte contribuții la valoarea salariului minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care sunt datorate contribuțiile și nu la valoarea venitului realizat de salariat.

Această măsură a fost stabilită de Guvern în ședința de vineri, 20 iulie. Excepție fac salariații elevi, studenți, persoane cu dizabilități, pensionari și cei care cumulează venituri de cel puțin nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Potrivit notei de fundamentare a Ministerului Finanţelor, măsura are rolul să protejeze aceste categorii de salariați asigurându-le dreptul la pensie și la servicii medicale în sistemul public. Din punct de vedere economic, noile prevederi au scopul să limiteze situațiile în care contractele de muncă cu timp parțial sunt încheiate pentru evitarea impozitării potrivit regulilor prevăzute pentru contractele individuale de muncă cu timp normal de lucru și, implicit, să elimine inechitățile față de angajatorii care încheie contracte individuale de muncă cu timp normal și asigură salariul minim brut pe țară propriilor salariați.

 Pro şi contra

Statul motivează introducerea acestor reglementări prin datele statistice, care reliefează faptul că sunt prea mulţi salariaţi cu contract parţial de muncă, ceea ce ar putea însema că mulţi dintre aceştia lucrează la „gri”. Dar de aici şi până la a-i băga pe toţi angajaţii cu contract part-time în aceeaşi oală este o nedreptate, consideră unii dintre angajatori. Reacţiile împotriva acestei legi sau pentru ea nu au întâziat să apară.

Ion Mintaș, primvicepreședinte al CNIPMMR, consideră că din punct de vedere al angajatorilor vor fi cheltuieli mai mari. Pe de altă parte, Ioan Mintaş crede că se va reduce munca la gri. „Această măsură ar trebui corelată cu schimbarea legii ajutorului de șomaj și a ajutorului social și taxarea celor care muncesc la negru. Totuşi, nu este bine ca acolo unde este al doilea job, pe lângă cel de bază, cu contract de două ore, să se plătească contribuțiile la nivelul salariului minim pe economie”, crede primvicepreşedintele CNIPMMR.

Liviu Sav, vicepreședinte al Asociației Firmelor Bihorene (AFB) este de părere că această lege poate avea efecte perverse. „La prima vedere, se pare că s-a făcut un calcul aritmetic banal, din care a rezultat că se vor obţine bani suplimentari din contribuţiile celor cu contracte part-time. Însă, o mare parte din cei cu contracte part-time sunt fie proaspeţi absolvenţi care nu şi-au găsit joburi full-time, fie sunt antreprenori care s-au angajat cu timp parţial în propriile afaceri.

În cazul celei dintâi categorii, probabil că multe astfel de job-uri se vor desfiinţa sau vor trece în zona gri. Oricum, statul nu numai că nu va primi bani în plus, dar va trebui să suporte ajutoare sociale suplimentare pentru o categorie cu şomaj mare. În cazul antreprenorilor, probabil unii vor trece pe contracte cu normă întreagă, dar tind să cred că majoritatea îşi vor termina contractele şi vor obţine venituri cu cote de impozitare mai reduse”, a precizat Liviu Sav.

Sursa: Bihon.ro

Parteneri AFB