Asociatia Firmelor Bihorene


Campanie COLECTAREA SELECTIVA NU ESTE UN MOFT ESTE O NECESITATE!

STIMAȚI CETĂȚENI!

Eco Bihor și Rer ecologicinițiază o campanie de informare a publicului, privind colectarea selectivă a deșeurilor.

Colectarea selectiva a deseurilor menajere din Oradea se realizeaza printr-o colectare la sursa in doua fractii: deseuri reciclabile mixte si resturi nevalorificabile. Deseurile reciclabile din hartie, sticla, plastic, metal trebuie depuse in containerele cu capac galben, care sunt transportate separat la statia de sortare a municipiului si introduse pe linia de sortare, unde se realizezeaza separarea pe fiecare tip de material.

Reciclarea este procesul prin care materialele reutilizabile continute in deseuri, sunt prelucrate si folosite pentru fabricarea de produse noi. Reciclarea face parte din procesul de gestionare a deseurilor.

Ambalaje ce se pot recicla: Sticla: sticle si borcane, verzi, maro, sau incolore, sticla de geam. Hartie: ziare, reviste, hartie de scris, cutii de carton, cartoane de oua, ambalaje de carton pentru sucuri. Aluminiu: doze de bauturi, folie de aluminiu, ambalaje din folie de aluminiu. Otel: cutii de conserve, ambalaje din otel. Plastic: diverse ambalaje din plastic (sticle si borcane de plastic, pahare, farfurii, casserole, pungi, etc.)

De ce reciclam hartia?

  • Pentru conservarea padurilor, un copac poate filtra pana la 27 kg de substante poluante din aer in fiecare an.

  • Prelucrarea maculaturii consuma de 2-3 ori mai putina energie decat fabricarea hartiei din fibre celulozice.

  • Este nevoie de un copac de 15 ani pentru a produce 700 pungi de hartie.

Cum se recicleaza plasticul?

Dupa colectare, deseurile de sticle de PET sunt transportate la fabricile de reciclare. Aici intra in procesul de prelucrare: sunt taiate in bucati mai mici, se indeparteaza impuritatile (lipici, etichete) si sunt transformate in fulgi de plastic (granule), care se utilizeaza pentru obtinerea diverselor produse.

Stiati ca?

  • Din 10 sticle din plastic reciclate se poate fabrica un tricou;

  • Din 50 sticle din plastic reciclate se poate face un pullover;

  • 70 de sticle din plastic sunt suficiente pentru a se obtine fibrele din care se realizeaza un sac de dormit.

Copiii va multumesc, ca şi dvs. contribuiţi la un mediu mai curat şi mai sănătos!

Campania se va desfăşura în perioada de 8-9 (sâmbătă, duminică),  octombrie 2011 pe bază de voluntariat. Pentru mai multe detalii dati clic: aici, iar cei dornici de a lua parte in proiect, pot sa se inscrie: aici, sau la nr. de tel. 0259-433.262 (L-V între orele 08:00-16:00).

Partenerii programului:

Primaria OradeaANPM BihorAgenția pentru Protecția Mediului Bihor

 

 

Parteneri AFB