Asociatia Firmelor Bihorene


Sănătatea, o prioritate pentru Asociația Firmelor Bihorene (AFB)

Mijlocul lunii octombrie 2016 este dedicat, de către AFB, preveniri bolilor grave în rândul femeilor. Astfel, AFB se alătură campaniei de prevenție „Salvează-ți viața".

În data de 17 octombrie 2016, de la ora 18:00, în Cetatea Oradea, corpul C, etajul II, sala 4, o echipă de medici specialiști (oncologi, ginecologi, endocrinologi si de imagistică medicală) vin aproape de reprezentantele sexului frumos pentru a le vorbi despre importanța screeningului, pentru cancerul de sân, cancer de col uterin, dar și pentru depistarea bolilor endocrinologice si metabolice.

AFB a luat această poziție, de susținător al sănătății, tocmai din prisma faptului că marea parte a angajaților firmelor din asociație sunt femei, iar pentru un mediu de afaceri sănătos este important să ne purtăm de grijă unii altora, să ne susținem și să prevenim, pornind de la primul act, acela al informării, maladiile care pot destabiliza vieți, familii, implicit companii.

Ne adresăm celor peste 7400 de femei din cadrul firmelor membre AFB, dar și tuturor doamnelor și domnișoarelor din Bihor, invitându-le să se alăture campaniei de prevenție prin participarea activă la sesiunea de informare precum și la serviciile de screening și, dacă se impune, de diagnosticare.

Sesiunea de informare vine și mai mult în sprijinul participantelor, oferind servicii medicale gratuite si cu reducere, pentru screeningul bolilor cu incidență crescută în rândul femeilor.

În România una din 6 femei este diagnosticată cu cancer de sân, iar două din trei cazuri sunt depistate în stadii avansate ale bolii când, din păcate, este prea târziu.

Dorința AFB este ca femeia să poată beneficia de aceste servicii medicale și să fie informată despre importanța depistării în timp util a unor boli care pot fi tratate cu succes dacă sunt identificate în faza de început a bolii.

Cancerul de col uterin este o afectiune gravă, dar care poate fi prevenită prin controale periodice. 

Dacă este diagnosticat în stadii incipiente, poate fi tratat și vindecat, deși, cel mai adesea, intervenția chirurgicală este radicală, iar femeia trece printr-o traumă psihică cutremurătoare.

Cancerul de col uterin sau cervical ocupă locul trei în ceea ce privește mortalitatea prin cancer la femei, după cancerul de sân și cel pulmonar, peste 270.000 de femei pierzându-și, anual, viata.

În Europa, la fiecare 18 minute o femeie moare de cancer de col uterin, România ocupând primul loc din Europa în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, de 6,3 ori mai mult decât media celorlalte țări din Uniunea Europeană.
Totodată, în țara noastră, incidența cancerului de col uterin este de 31/100.000 de femei, iar mortalitatea este de 18.3/100.000 de femei.

Partenerii evenimentului sunt:

  • Medici oncologi: dr. Ioana Puscas, dr. Hora Amalia
  • Medici ginecologi: Dr. Anca Huniadi
  • Medic de imagistica: dr. Alina Osiceanu
  • Medic endocrinolog: dr. Alina Zdrehus
  • Spitalul Pelican Oradea furnizor de servicii medicale
  • Asociația Colegiul Pacientilor este un ONG national, care sustine dreptul la sanatate

Descarcare comunicat AFB: .DOC, .PDF

Parteneri AFB